Cum sa intelegi perioada de calduri

       Chiar daca intentionezi sa-ti imperechezi femela sau pur si simplu ai fost prea ocupat pentru a programa o examinare in vederea castrarii ei, la un moment dat te poti gasi holbandu-te surprins la o pisica in calduri. Ciclul reproductiv al pisicilor femele este diferit de cel al femeilor si este chiar diferit de cel al cainilor. Femeile au un ciclu menstrual, in timpul caruia uterul elimina o incarcatura aproximativ o data pe saptamana, intre perioadele de ovulatie cand ovarele produc un ou viabil. Nu exista perioada de reciptivitate (si opusul ei, lipsa de receptivitate) la oameni. Cainii si pisicile pe de alta parte, au o perioada de calduri, in cursul careia ovarul este armat sa produca un ou iar femela este receptiva la imperechere. Ciclul de calduri este compus din calduri, perioada de imperechere precedata de proestru si urmata de metestrus. In perioada sezonului de imperechere, o perioada de calduri este separata de cealalta perioada de calduri printr-o perioada scurta de inactivitate si se numeste diestrus. Perioada de lipsa totala a caldurilor se numeste anestrus.
       Pisicile femele, cunoscute si ca "regine", ajung la maturitatea sexuala la varsta de aproximativ 7-9 luni. Varsta maturitatii sexuale variaza de la individ la individ, precum si de la rasa la rasa. Persanele, de exemplu, tind sa intre in calduri mult mai tarziu.

       Pisicile au sezon de imperechere?

       In cele mai multe cazuri, da. Fata de caini, ale caror perioade de calduri apar la aproximativ 6 luni, pisicile femele intra de mai multe ori in calduri intr-un singur sezon, acesta fiind un sezon de imperechere prelungit. Sezonul de imperechere este controlat de durata zilei (asa cum este si la cai). In emisfera nordica, sezonul de imperechere al felinelor dureaza din februarie pana in septembrie. Multe pisici (nu toate) isi vor termina ciclul de calduri atunci cand perioada de lumina se scurteaza, adica toamna si la inceputul iernii. Este interesant de observat ca pisicile care traiesc in casa pot avea un ciclu de calduri pe toata perioada anului din cauza ca programul lor de lumina electrica este neschimbat pe parcursul celor patru anotimpuri.

       Cat de mult dureaza caldurile?

       Intregul ciclu de calduri, care consta si in aceasta perioada de calduri si in diestrus, dureaza aproximativ 18-24 zile. Perioada in care pisicile sunt efectiv in calduri si sunt receptive la imperechere, dureaza aproximativ 4-10 zile. Daca o femela nu se imperecheaza sau nu este castrata, aceasta va continua ciclul si in afara perioadei de calduri in timpul sezonului de imperechere.

       Ovulatia

       Ca si la iepuri, pisicile isi influenteaza perioada ovulatorie. Desi intra in calduri nu ovuleaza, sau nu elibereaza ovule din ovar, pana cand nu se imperecheaza. O data ce imperecherea are loc, ovulele sunt eliberate, iar fertilizarea are loc 24 ore mai tarziu. Daca imperecherea nu are succes, femela nu va mai intra apoi in calduri in 36 zile (o perioada numita "pseudosarcina"). De fapt, unii veterinari si crescatori vor propune pseudosarcina indusa pentru a intarzia intoarcerea la perioada de calduri. Daca o regina ramane gravida, bineinteles, nu va continua ciclul pana cand puii nu sunt nascuti si apoi intarcati.

       Schimbari de comportament in timpul caldurilor

       Femelele prezinta schimbari dramatice in comportament in perioada in care sunt in calduri. Stapanii, deseori nesiguri in legatura cu motivul acestor schimbari, observa afectiune, tors si frecat crescut. Pisicile se vor rostogoli de pe o parte pe alta si vor "vorbi" mai mult decat o fac de obicei. Cand perioada de calduri se afla la cel mai ridicat nivel, cand femela invita masculul, ea poate prezenta o pozitie numita "lordoza", in care ea sta cu pieptul si picioarele din fata aproape de pamant, iar picioarele din spate sunt ridicate in sus, batand din ele. Aceste schimbari de comportament pot fi atat de socante ca oamenii care nu stiu se pot alarma si pot suna la veterinar pentru a raporta o boala misterioasa.

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel

  Sanatatea pisicii tale
  Sanatatea pisicii tale
  Curatarea de primavara a pisicii
  Pot sa-i fac baie pisicii mele?
  Decizii pentru stapanii de pisici
  Ar trebui ca pisicile sa traiasca in casa?
  Cum poti ajuta pisica pe timp de iarna?
  Curatarea cutiei cu nisip
  Vizita anuala
  Lista de siguranta din casa
  Lista de siguranta de afara
  Lista de prim-ajutor
  Castrarea pisicii
  Plante de casa periculoase
  Sfaturi pentru o casa sigura
  Demodecia si pisica ta
  Ce este scabia?
  Ghemotoacele de par
  Infectiile la urechi
  Viermii inelati
  Osteoartrita si pisica
  Semne ca pisica este bolnava
  Alergie sau problema de comportament?
  Eutanasierea - luarea unei decizii
  Detectarea parazitilor externi
  Produse de controlare a puricilor
  O gradina in casa pentru pisica ta
  Nutritia pisicii tale
  Pisica mea este gestanta?
  Ingrijirea puilor
  Cum sa intelegi perioada de calduri
  Cresterea puilor orfani
  Cum te descurci cu pierderea auzului la pisicile in varsta
  Imbunatateste viata pisicii tale
  Pisicile si paralizarea
  Varsta pisicilor
  Cum de tescurci cu orbirea?
  Intelegerea surzeniei
  Pisicile si amputarea
  Dictionar