Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

      CUM ALEGI UN SARPE CA ANIMAL DE CASA

       Cativa serpi sunt rari, primejdiosi si ocrotiti de lege. Acesti serpi nu pot fi tinuti decat de gradini zoologice si herpetologi cu licenta. Acest lucru este si in cazul serpilor veninosi, care nu ar trebui, sub nici o circumstanta, sa fie tinuti de un crescator mediu.
       Cei mai comuni serpi tinuti de entuziasti sunt cele mai multe si variate specii de constrictori (boa, pitoni, sarpele soarece, soarecele de lapte, etc.). Imperecherea si dieta difera considerabil la acest gen de serpi. Unele specii cum ar fi boa si pitonii in captivitate au nevoie de un spatiu foarte mare.
       In general, un individ innebunit sa aiba un sarpe are deja o preferinta in minte datorita familiaritatii cu el sau din cauza unei atractii inexplicabile a infatisarii fizice a speciei, marime, activitate sau obisnuinte. Inainte de a achizitiona un sarpe, ar trebui sa iei in considerare serios urmatoarele recomandari:
        Cerceteaza necesitaile majore de administrare a sarpelui si determina daca poti sa nu sa le indeplinesti si in momentul de fata si in viitor. Cererile de administratie includ dieta, mediu (spatiu, temperatura, umiditate, iluminare) si salubritatea.
        Cerceteaza temperamentul speciilor. Daca intezionezi ca mai degraba sa observi sarpele si sa nu-l iei in mana, acest lucru nu este asa de important. Dar daca intentionezi sa-l iei in brate in mod regulat, trebuie sa fi capabil sa faci acest lucru cu un minim de stres ca sa nu ranesti nici sarpele nici pe tine.
       Temperamentele sarpelui variaza in functie de specie si chiar intre indivizii aceleasi specii. Cateva specii de sarpe au intotdeauna o natura gentila si docila cand sunt crescuti de mici (boa). De fapt, un boa tanar si sanatos este cel mai potrivit animal de casa dintre speciile de serpi tropicali. Temperamentul altor specii (pitonii mai mari) nu pot fi prezise si tind sa fie destul de combativi la maturitate, char daca sunt sau nu dresati in mod frecvent. Mai ales temperamentul pitonilor reticulari si birmani nu poate fi prezis. Serpii de acest fel, mai ales cei care nu sunt dresati fecvent, devin conditionati de a asocia mancarea cu contactul uman si deseori nu pot diferentia cele doua situatii. Pitonul mic Ball are cel mai previzibil temperament dintre toate speciile de pitoni.
        Cateva specii (anaconda) rareori au un temperament adecvat captivitatii. In general toti serpii adulti prinsi nu sunt potriviti ca animale de casa pentru ca rezista dresajului. O exceptie de notat este boa california Rosy. Chiar si prinsi la maturitate au o natura rusinoasa si docila.
        Alege un sarpe care poate fi hranit fara dificultate si care mananca regulat.
        Alege un sarpe care pare sanatos din toate punctele de vedere. Evita sa alegi un sarpe care pare bolnav pentru ca nu e o placere sa faci pe asistenta pentru a-l insanatosi. Multi dintre acesti serpi au suferit daune interne ireparabile si nu pot fi reabilitati.
        Evita sa alegi un sarpe care apartine unei specii care se stie ca este dificil sa-l tii in captivitate, care cere setari de mediu dificile sau elaborate, sau care petrec cel mai mult timp facand ascunzatori si vizuini sub pamant.
        Evita sa alegi o specie veninoasa. Doar herpetologistii experimentati ar trebui sa aiba astfel de serpi in captivitate.

  Serpi
  Informatii generale
  Cum alegi un sarpe ca animal de casa
  Mancare
  Apa
  Hranire
  Adapost pentru sarpe
  Naparlire
  Reproducere
  Muscaturile de sarpe

 

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel