Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

      HRANIRE

       Inainte de a da niste recomandari de hranire specifice, este foarte important sa iti iei cateva precautii cu privire la hranirea serpilor captivi. Aproape toti crecatorii de serpi si herpetologisti sunt de acord ca serpii ar trebui hraniti cu prazi moarte sau incapabile de a se misca ori de cate ori este posibil. Asta pentru ca astfel prada nu poate rani sarpele. Furnizarea de prada moarta care a fost inghetata este convenabil si economic. Serpii pot fi determinati sa manance carne dezghetata sau inghetata.
       Desi hranirea cu mancare inghetata sau dezghetata este un lucru comun, unii experti cred ca aceste prazi ar trebui sa aiba maruntaiele scoase inainte de a fi inghetate. Acest lucru reduce posibilitatea contaminarii cu bacterii a lesului. Pentru a inlocui acele substante nutritive din interiorul maruntaielor, crescatorul poate introduce capsule de gelatina pline cu vitamine/minerale supliment amino acid in cavitatea animalului dezghetat inainte de a-l oferi sarpelui.
       
Rozatoarele lasate nesupravegheate intr-o cusca cu un sarpe flamand poate deveni "cina" si sa-i faca o gramada de muscaturi. Aceste incidente ca "cina sa fie cina" este probabil sa apara cand un sarpe este bolnav sau nu-l intereseaza mancarea.
       Daca serpii nu accepta prazi proaspete sau dezghetate, prada trebuie ametita atat cat sa fie incapabila sa se miste sau sa raneasca sarpele ( fiti cat mai umani posibili deoarece este pentru binele si dieta naturala a sarpelui, nu pentru sport).
       Daca nu este posibil sa-i oferi altceva decat prada in viata, atunci trebuie sa supraveghezi cu atentie intalnirea. Daca un sarpe nu arata interes sa se hraneasca la 10-15 minute dupa ce i s-a oferit mancarea, prada ar trebui luata iar toate motivele posibile pentru lipsa de interes a sarpelui trebuiesc investigate. Daca alte incercari de a hrani sarpele pe parcursul unei sau a doua saptamani nu au succes, ar tebui dus la veterinar.
       Sarpele poate lua un numar mare de agenti infectiosi din hrana pe care o consuma, mai ales din cauza obiceiului sarpelui de a inghiti toata prada. Nu este practic si nici posibil sa te asiguri ca toate prazile nu au agenti infectiosi. Oricum, prazile cu care vor fi hraniti serpii ar trebui sa para sanatoase si sa vina de la o sursa sigura.
       O precautie extrema ar trebui exersata cand hranesti sarpele. Acest lucru este important in special daca sarpele este flamand si daca interactiunile cu o fiinta umana se rezuma doar la hranire. Un sarpe zelos si flamand este foarte probabil sa incerce sa loveasca o persoana imediat ce acvariu este deschis si este introdusa prada. Serpii mari in special pot fi inselatori si periculosi datorita abilitatii lor de a invinge si depasi in putere detinatorii sai. Unii crescatori si chiar cativa herpetologi au fost raniti serios si chiar ucisi.
       O precautie trebuie luata cand hranesti mai mult de un sarpe intr-un singur tarc. Apar probleme serioase cand doi serpi aleg sa manance aceeiasi prada. Daca un soarece ataca fata unui soarece si altul ataca coada aceluiasi soarece, nici un sarpe nu va capitula. Amandoi serpii vor continua sa se hraneasca si eventual unu il va manca pe celalalt. Cand doi sau mai multi serpi traiesc in acelasi tarc, ei ar trebui hraniti individual tinand prada cu un cleste sau forceps mare.
       Serpii captivi, ca grup, deobicei nu sufera de deficiente nutritionale majore, spre deosebire de majoritatea reptilelor tinute in captivitate. In mare masura acest lucru se datoreaza faptului ca serpilor le este permis sa se hraneasca ca in libertate. Speciile de prazi oferite serpilor din captivitate sunt fara indoiala diferite de cele prezente in mediul natural al sarpelui. Mai mult, diversitatea de prazi relativ limitata cu care sunt hraniti serpii din captivitate datorata grijei economice si practice este in contrast cu varietatea mare a prazilor disponibile in libertate. In ciuda acestor diferente majore, incidentul malnutitiei si a problemelor legate de malnutritie printre serpi captivi este destul de scazut, contrastand foarte mult de situatia obisnuita a celor mai multe reptile captive si a problemelor lor de boala legate de malnutritie. Boala rezultata din malnutritie tinde sa fie mai ampla printre serpii tineri hraniti in primul rand cu vertebrate imature (rozatoare, pasari, reptile, amfibieni, etc) si specii de nevertebrate (insecte). Aceste animale nu sunt nutritive precum adultii.
       Programele de hranire pentru serpii captivi variaza in functie de varsta, specii, marime, conditie si cererile specifice fiecarui individ. In general vorbind, serpii de casa sunt hraniti o data la 1-2 saptamani. Daca se doreste ca serpii sa creasca mai repede acestia ar trebui hraniti mai des, iar temperatura mediului sa fie destu de ridicata ca pentru a permite o digerare completa. Serpii mai in varsta sunt deobicei mai putin hraniti, o data la 3-4 saptamani. Numarul de prazi oferit la fiecare hranire este determinat de aceeiasi factori prezentati mai sus cu privire la frecventa hranirii.
       Suprahranirea trebuie evitata datorita riscului de obezitate. Hranirile prea frecvente si permisiunea ca un sarpe captiv sa consume mai multe prazi la o hranire incurajeaza cresterea rapida. Dificultatile relative in procurarea mancarii limiteaza acest fenomen in libertate.

  Serpi
  Informatii generale
  Cum alegi un sarpe ca animal de casa
  Mancare
  Apa
  Hranire
  Adapost pentru sarpe
  Naparlire
  Reproducere
  Muscaturile de sarpe

 

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel