Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

      ADAPOST PENTRU SARPE

       Cererile pentru tarc si spatiu

       Ca o regula generala, serpii au nevoie de putin spatiu datorita activitatii sale limitate si fara exercitiu. In general vorbind, marimea tarcului ar trebui sa permita includerea unor articole necesare si sa-i mai ofere inca un spatiu adecvat ca sa se intinda si sa se miste. Serpii vor folosi si spatiul vertical si cel orizontal al tarcului daca prevederile sunt facute pentru aceasta activitate.
       Acvariile sau alte custi din sticla sunt de obicei cele mai folosite deoarece permit o vizualizare optima si siguranta pentru ocupanti, si ajuta la mentinerea temperaturii si a nivelului umiditatii. Tarcurile din fire ofera o vizualizare adecvata dar cu siguranta nu ajuta la mentinerea nivelelor de temperatura si umiditate dorite. Mai mult, aceste tarcuri pot promova ranirea nasului si a tesuturilor inconjuratoare atunci cand serpii incearca sa "evadeze".
       Orice tarc folosit ar trebui sa aiba un fund sigur si sa nu se poata scapa din el. Toti serpii sunt artisti in "evadare" si multi pot scapa din orice tarc aparent sigur.

       Acoperirea podelei si articolele de ingradire

       Hartia netiparita, prosoapele de hartie, prosoapele din material si carpetele sunt materialele cele mai potrivite pentru acoperirea fundului tarcului. De fapt, primele doua materiale mentionate pot fi taiate la marimea dorita si pot fi puse in mai multe straturi pe podea. Cand straturile de hartie se umezesc trebuiesc scoase si pusa hartie uscata. Acest lucru face curatarea tarcului foarte usoara si eficienta. Daca este folosita o carpeta, este mai bine sa fie taiata in 2-3 bucati. In acest fel, pot fi folosite inlocuitoare in timp ce carpeta este curatata si dezinfectata.
       Sub nici o forma nu folosi pietris, resturi, boabe de porumb si talas. Fara nici o problema sunt mult mai estetice din punct de vedere decat cele mentionate mai sus; oricum sunt nepotrivite deoarece atrag umezeala, furnizand un mediu propice pentru parazitii externi, si fac ca tarcul sa fie greu de curatat. Mai mult, acestea sunt usor de mancat de catre sarpe cand acesta este hranit. Acest lucru poate cauza ranirea mecanica sau obstructionarea tubului digestiv.
       Obiecte diverse pot fi incluse intr-un tarc ocupand partea verticala. Acestea includ ramuri viguroase din copaci diferiti sau din materiale artificiale, trunchiuri, vita de vie, funii si adaposturi situate intr-o parte a tarcului.

       Securitate vizuala

       Este foarte important sa oferi intimitate sarpelui captiv. Multi serpi nu se vor hrani daca nu au intimitate. Acest lucru poate fi indeplinit prin furnizarea unei "cutii de ascuns" in care sarpele se poate retrage cand se hraneste sau doreste sa aiba intimitate. Secuitatea vizuala poate fi de asemenea furnizata de folosirea si a plasarii strategice de plante artificiale (si copaci daca tarcul este destul de mare). Plantele de matase sunt placute la vedere si usor de curatat si dezinfectat. Au nevoie de o intretinere minima, ajuta la cresterea nivelului de umiditate daca frunzisul este cleios, si pot completa abilitatea sarpelui de a se camufla, in felul acesta oferind securitate vizuala.

       Temperatura

       Serpii tropicali tinuti in captivitate (boa, pitoni, etc) au nevoie de temperaturi ridicate si de un nivel de umiditate ridicat. Temperaturile din timpul zilei ar trebui sa varieze intre 80 si 85 F. Temperaturile din timpul noptii ar trebui scazute intre 70-75 F fara a crea probleme. Serpii din America se simt bine la temeraturi de 70-80 F.
       Tarcurilor relativ mari li se poate atasa lampi de caldura sau incalzitoare echipate cu termostate, desi si cele mici pot fi dotate cu incalzitoare pe care poti sa le plasezi chiar sub ele. Sursele de caldura expuse pot fi proiectate pentru a proteja serpii de arsuri serioase cand incearca sa se incalzeasca incolacindu-se langa ele. Tarcurile mari si mici pot furniza sarpelui o sursa de caldura. Serpilor mici li se poate oferi o piatra calda. Serpii mari pot folosi una sau mai multe garnituri de incalzire bine-protejate si rezistente la apa. Aceste aplicatii ii permit sarpelui contactul direct, dar sigur, cu sursa de caldura, care ii ajuta la cresterea temperaturii corpului lor. Acest lucru permite ca serpii sa fie mai activi si creste rata lor de digerare. Verificati fercvent ca aceste aplicatii sa mearga bine si verifica periodic daca sarpele are arsuri deoarece in general serpii nu se misca de langa sursa de caldura chiar daca s-au ars de cateva ori.

       Iluminare

       Ideal ar fi ca toti serpii captivi sa fie tinuti in tarcuri in care sa fie expusi si sa beneficieze de lumina directa si nefiltrata a soarelui in timpul zilei cateva ore pe zi. Acest lucru reprezinta cea mai naturala si sanatoasa situatie. Din nefericire, acest set de circumstante rareori pot fi indeplinite de catre crescatori pentru ca nu este practic si nici posibil. Urmatoarea solutie cea mai buna este sa folosesti o sursa de lumina ultravioleta, mai bine decat fluorescenta sau incadescenta. Se pot folosi unul sau mai multe becuri pentru a lumina tarcul in timpul zilei. Pentru a aproxima o perioada foto naturala, este cel mai bine sa furnizezi lumina 10-12 ore si 12-14 ore de intuneric, cu o crestere graduala a numarului de ore de lumina pe timpul primaverii si o descrestere graduala toamna si iarna.

  Serpi
  Informatii generale
  Cum alegi un sarpe ca animal de casa
  Mancare
  Apa
  Hranire
  Adapost pentru sarpe
  Naparlire
  Reproducere
  Muscaturile de sarpe

 

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel