Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

      NAPARLIRE

       Naparlirea este procesul prin care serpii isi schimba parti de piele externa. Aceasta activitate este sub control hormonal si este asociata cu cresterea. Cei mai multi serpi isi schimba pielea de 4-8 ori pe an. Frecventa naparlirii depinde de mai multi factori, incluzand temperatura mediului, frecventa de hranire, cantitatea de mancare la fiecare hranire, si nivelul de activitate. Serpii tineri naparlesc mai des decat cei batrani din cauza cresterii relativ mai rapida in primii cativa ani de viata.
       De obicei serpii sanatosi au mici probleme sau chiar deloc cu naparlirea si tind sa naparleasca dintr-o data. Exceptie fac serpii cu rani pe piele sau solzi si serpii care stau la temperaturi nepotrivite sau in al caror tarc nivelul de umiditate nu este corespunzator.
       Stresul asociat cu naparlirea poate fi substantial. Serpii bolnavi, aceia care sufera de malnutritie, sau aceia a caror sanatate a fost direct sau indirect compromisa datorita unei ingrijiri neadecvata, sufera de o naparlire incompleta sau intarziata. Acesti serpi tind sa naparleasca pe bucati. De fapt, multe dintre bucati raman lipite de pielea aflata dedesubt si de ochi.
       Procesul de naparlire este precedat de o perioada de inactivitate. Aceasta perioada dureaza de obicei 1-2 saptamani, timp in care ochii incep sa fie cetosi, alb-albastri. In aceasta perioada, vederea serpilor este impartiala, ceea ce ii determina sa fie neprevazatori si cateodata agresivi. In aceasta perioada pielea tinde sa aiba o infatisare opaca. Noua piele de dedesubt este moale si sensibila in timp ce straturile de dinafara incep sa cada.
       Ochii incep sa fie transparenti dupa 7-15 zile iar naparlirea incepe. Un sarpe va folosi orice obiect aspru sau suprafata din interiorul tarcului pentru a ajuta la naparlire. Naparlirea incepe cu pielea de la cap. Odata ce sarpele a scapat de pielea care inconjoara gura si nasul, trece la obiecte aspre care pot prinde pielea pierduta si o pot tine pana cand sarpele aluneca din vechea piele. Pielea naparlita apare uscata si ca un tub sau umeda si mototolita intr-o singura gramada. Multi serpi defeca dupa o naparlire buna, sau consuma cantitati mari de apa.

  Serpi
  Informatii generale
  Cum alegi un sarpe ca animal de casa
  Mancare
  Apa
  Hranire
  Adapost pentru sarpe
  Naparlire
  Reproducere
  Muscaturile de sarpe

 

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel