Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

      INFORMATII DESPRE CLASIFICAREA SOPARLELOR: FAMILII

       Un sistem de clasificare naturala a fost facut de catre Carl Linnaeus la sfarsitul secolului al 18-lea. Acesta a fost modul de a aranja plantele si animalele in grupuri bazate pe diferente si asemanari intre ele. Aceste grupuri incep ca un grup mare, increngatura, si apoi se impart in grupuri mai mici. Primele grupuri in care se imparte increngatura sunt clasele. Soparlele apartin unei clase mari de animale numite reptile. Clasa este apoi impartita in cateva ordine, iar soparlele apartin ordinului numit Squamata. Serpii si amfibienii apartin de asemenea acestui ordin. Majoritatea soparlelor se impart apoi inntr-un subordin numit Lacertilia.
       
Subordinele sunt impartite in familii. Cele mai multe familii sunt grupuri soparle diferite legate intre ele de asemanari anatomice. Exista aproximativ 19 grupuri de familii (cateva au si sub-familii) continand cateva genuri. Fiecare gen contine una sau mai multe specii, speciile fiind animalul individual. 

       FAMILIA: GECKO - GEKKONIDAE

       Acest grup de soparle consista in: 3 subfamilii, 80 genuri si cam 600 specii.
Se gasesc in lumea intreaga in toate regiunile calde. Ceea ce le diferentiaza ca familie este faptul ca au abilitatea de a produce sunete. Unele produc sunete inalte, unele niste sunete la fel ca cele de rata, iar altele ca un latrat de caine. Cele mai multe soparle din familia gecko au pleoapele unite (la fel ca serpii) si le ling cu cu limba lor crestata pentru a le curata. 75% dintre ele sunt nocturnesi de aceea pupilele lor sunt inguste si verticale pentru a bloca lumina. Restu au pupile rotunde. Toate au corpuri turtite, gaturi scurte si capuri mari turtite. Degetele picioarelor se lipesc deoarece au siruri de par tepos mic care le permite sa se catare pe pereti si pe plafoane.
       
Acest gen de soparle in general usor de crescut in captivitate.

       FAMILIA: IGUANE - IGUANIDAE

       Iguanele sunt familia de soparle cea mai mare si consta in 60 genuri si peste 700 specii. Iguanele au cozi ondulate si sunt rapide.
       
Sunt considerate o familie a "Lumii noi" deoarece au fost gasite mai mult in Americi. In mod specific se gasesc in partea de sud a Canadei, in partea de sus a Americii de Sud si ihn insule cum ar fi Fiji si Madagascar.
       
Iguanele se diferentiaza in functie de locul unde locuiesc si astfel sunt: terestre, arboricole si semi acvtice. Au membre bine dezvoltate, limbi scurte, iar cele mai multe au cozi lungi, creste si barbii. Masculii au culori variate ale pielii. Oualele sunt depuse in pamant.
       
Cele care traiesc in desert si padure sunt in principal ierbivore in timp ce cele mici sunt insectivore si omnivore.

       FAMILIA: BASILISCE - CORYTOPHANIDAE

       Pana de curand erau incluse in familia iguane. Acum fac parte din propria lor familie constand intr-un gen si patru specii.
       
Aceste soparle sunt considerate o familie a "Lumii Noi" deoarece au fost gasite in America de Nnord, America Centrala, incepand cu Costa Rica si Panama si spre sud in Columbia.
       
Sunt soparle subtiri cu membre bine dezvoltate care sunt destul de lungi. Au creasta ca un coif si care ajunge pana pe spate si cu ajutorul careia inoata. Sunt arboricole si semi acvatice. Sunt omnivore avand nevoie de proteine si materie vegetala.
       
Vor putea fi crescute in captivitate, depunand oua in vizuini mari.

       FAMILIA: AGAMIDE - AGAMIDAE

       Aceasta familie consta in 35 genuri si peste 3900 specii.
       
Aceste soparle sunt considerate ca apartinand "Lumii vechi"pentru ca au fost gasite in continentele Africa, Asia si Australia.
       
O asemanare cu cele din familia iguane este faptul ca sunt arboricole, terestre si semiacvatice. Au membre bine dezvoltate, cozi lungi, si deseori au forme bizare de creste, barbii si organe externe. Masculii sunt viu colorati.
       
Multe pot fi crescute usor in captivitate, depunand oua in vizuini de pamant.

       FAMILIA: SKINK - SCINCIDAE

       Consta in: 50 genuri si peste 600 specii.
       
Sunt foarte raspandite, gasindu-se in sase continente: Africa, Asia, Australia, Europa, America de Nord si America de Sud.
       
Sunt terestre si desori traiesc in vizuini. Dieta lor consta mai mult in insecte desi unele sunt omnivore. Au corpuri lungi si subtiri, circulare, capete si gaturi mici si picioare scurte. Unele specii nu au picioare. Cozile lor variaza de la scurt la lung si in general sunt colorate.
       
Unele sunt destul de usor de crescut in captivitate. Unele isi poarta puii iar altele oualele.

       FAMILIA: CHAMELEONI - CHAMAELEONIDAE

       Soparlele cameleoni constau in: 2 genuri si cam 50 specii.
       
Se gasesc in Europa, in Asia dar mai mult in India si in toata Africa, mai ales in Madadascar. Sunt toti arboricoli, traind in copaci si sunt insectivori. Unii fac oualele si altii dau viata.
       
Una dintre trasaturile deosebite ale cameleonilor este capacitatea de a-si schimba culoarea. Isi schimba culoarea in functie de stare, culoare, temperatura sau alte influente ale mediului.au corpuri foarte rigide si comprimate, capete mari si limbi lungi lipicioase cu care se pot proteja de insecte. Degetele sunt sunt lipite in grupuri de cate doua sau trei, si impreuna cu coda le foloseste pentru a se muta de pe o creanga pe alta. Se misca incet si metodic.
       
Ochii cameleonilor sunt in forma de con iesind in afara, cu o mica deschidere la capat pentru pupila. Ochii se misca independent unii de altii si se rotesc in toate directiile.

       FAMILIA: SOPARLE TERESTRE - TEIIDAE

       Acest grup de soparle consta in: Cam 40 genuri si cam 200 specii.
       
Familia teiidae poate fi gasita in America de Nord si America de Sud, America Centrala, Argentina in partea de sud si centru, si Cile.
       
Teritoriul lor variaza de la locuitul in copac pana la locuitul in desert, unii dintre ei facand vizuini cu membrele. Cei mai multi au membre bine dezolvate, cozi lungi, capete mari si o limba in forma de furculita.
       
Dieta lor variaza, acestia fiind carnivori sau cei mai multi sunt ierbivori. Datorita naturii sale nervoase, nu se simt bine in captivitate si se inmultesc rar.

       FAMILIA: SOPARLE MONITOR - VARANIDAE

       Aceasta familie consta in: O generatie si cam 30 specii.
       
Aceste soparle sunt din Australia si din insulele Asiei. Aproape toate traiesc pe pamant si toate sunt carnivore. Au membre foarte bine dezvoltate si o coada lunga ca un bici. Au un corp lung si subtire, cu un cap lung si bot ascutit. Au falcile foarte puternice.
       
Multe specii se simt bine in captivitate, dar inmultirea este foarte rara.

       FAMILIA: SOPARLE TIPICE - LACERTIDAE

       Acest grup de soparle consta in: 20 genuri si cam 70 specii.
       
Sunt soparle tipice din "Lumea Veche" de pe continentele Africa, Europa si Asia. Se deosebesc printr-un guler mare sub gat. Celelalte caracteristici fizice pot fi descrise ca "lung" si "subtire". Au corpuri zvelte lungi si subtiri, un cap bine definit, o limba lunga care este mult bifurcata, o coada lunga care poate fi scuturata si degete subtiri.
       
Aceste soparle sunt si greu si usor de tinut in captivitate deoarece se misca foarte repede. Structura cozii lor suporta miscari rapizi in zig-zag si sarituri precise care le ajuta la prinderea insectelor. Toate sunt insectivore. Multe se vor inmulti usor in captivitate. Cele mai multe depun oua, iar restul dau nastere la pui.

       FAMILIA: GIRDLED AND PLATED - CORDYLIDAE

       Acest grup de soparle consta in: 2 subfamilii, 10 genuri si cam 40 specii.
       
Se gasesc in partea de sud-est a Africii in Sahara si Madagascar. Subfamilia Cordylinae au solzi in jurul corpului ca niste braurisi sunt spinoase in timp ce cealalta subfamilie Gerrhosaurinae are o armura produsa de platosa osoasa din spatele solzilor. Cele mai multe specii au membre bine dezvoltate. Toate sunt carnivore.
       
In captivitate se simt bine, putand fi crescute. Cele din subfamilia Cordylinae nasc pui in timp ce celelate dau nastere la pui.

       FAMILIA: SOPARLELE ALIGATOR - ANGUIDAE

       Aceasta familie consta in: cateva subfamilii, cam 8 genuri si cam 60 specii.
       
Se gasesc in Europa, Asia, partea de nord-vest a Africii, America de Nord si America de Sud. Au corpuri subtiri si lungi si cozi lungi care pot fi scuturate. Membrele sunt foarte usoare si cateodata lipsesc, dandule un aspec de sarpe. Oricum, ploapele lor miscatoare dezvaluie ca sunt soparle. Pleoapele sarpelui sunt unite. Au o limba birfucata si sunt ori insectivore ori omnivore.

       FAMILIA: SOPARLELE PICIOR SUBTIRE - PYGOPODIDAE

       Acest grup de soparle consta in: 7 genuri si 18 specii.
       
Aceste soparle sunt din Australia si Noua Guinee. Nu au picioare in fata iar cele din spate nu sunt mai mult decat indoituri. Au pleoape unite si o limba crestata extensibila. Dieta lor consta in soparle mici si nevertebrate.

       FAMILIA: SOPARLE DE NOAPTE - XANTUSIDAE

       Aceasta familie consta in: 3 genuri si 6 specii.
       
Se gasesc in semi-desert in America de Nord, in California, America Centrala si vestul Indiei. Au pleoape lipite, limbi scurte care nu ies afara si sunt nocturne si carnivore.

       FAMILIA: SOPARLA MONSTRU - HELODERMATIDAE

       Acest grup consta in: 1 gen si doar 2 specii.
       
Se gasesc in America de Nord, mai ales in partea de sud-vest si Mexic. Au cap si corp mari, membre bine dezvoltate, o coada groasa scurta, si sunt carnivore. Sunt veninoase.
       
Pot fi tinute doar cu licenta.

       FAMILIA: SOPARLA SAPATORE - DIBAMIDAE

       Acest grup de soparle consta in: 1 gen si 3 specii.
       
Se gasesc in partea de sud-est a Asiei si Noua Guinee. Sunt asemanatoare viermilor adica nu au picioare, desi masculii au un fel de cioturi. Ochii si urechile sunt acoperite cu piele si fac vizuini.
       
Foarte rar sunt tinut in captivitate.

       FAMILIA: SOPARLA SAPATORE MEXICANA - ANELYTROPSIDAE

       Aceasta soparla este: Un singur gen si o singura specie.
       
Se gaseste in America de Nord, mai ales in Mexic. It has a wormlike body and skin covered eyes and ears.
       
It is not known to have been kept in captivity.

       FAMILIA: SKINK FARA MEMBRE - FEYLINIDAE

       Este o familie putin cunoscuta care consta in: Un singur gen cu doar 4 specii.
       
Se gasesc in Africa centrala. Sunt la fel ca viermii, fara membre, traind pe pamant si printre frunze, posibil sa manance frunze.
       
Nu se stie sa fie tinute in captivitate.

       FAMILIA: VIERMI SAPATORI - ANNIELLIDAE

       Este un grup mic care consta in: Un singur gen si 2 specii.
       
Se gasesc in America de Nord, mai ales in partea centrala a Californiei. Sunt mici fara picioare, ochi mici, fara urechi si limba bifurcata. Mananca nevertebrate.
       
Nu se stie sa fie tinute in captivitate.

       FAMILIA: SOPARLA CROCODIL si SOPARLA STRANIE - XENOSAURIDAE

       Este o familie care consista in: 2 genii si 4 specii.
       
Soparla crocodil se gaseste in Asia, mai ales in China, iar cea stranie in America de Nord, mai ales in partea centrala si de sud a Mexicului. Ambele au membre bine dezvoltate. Soparla crocodil este semi-acvatica si mananca pesti si nevertebrate acvatice, in timp ce cea stranie este in principal insectivora.
       
Nu se stie sa vreuna sa fie inuta in captivitate.

       FAMILIA: SOPARLA MONITOR FARA URECHE - LANTHONOTIDAE

       Aceasta familie consta in: O singura specie. Se gaseste doar in Borneo in partea de nord-vest. Are un corp subtire si lung, coada scurta tesita, un cap mare turtit, un gat scurt si nu are ureche externa. Se gaseste pe langa ape si mananca pesti.

  Soparle
  Acvarii pentru soparle
  Hranirea si sanatatea soparlei
  Informatii despre clasificarea soparlelor: familii
  Specii de soparle se regasesc mai des ca animale de casa

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel